top of page

JAARPLANNER

Tips en inspiratie, hoe kun je de jaarplanner optimaal gebruiken?
de_groene_planner_1.jpg

Om optimaal te beginnen met het gebruik van deze planner kun je beginnen met een 'brain dump'. 

 

Open de planner bij het tabblad 'te doen' en schrijf hier op wat er allemaal in je hoofd zit.  Wat moet er allemaal gedaan worden? Begin ergens, maakt niet uit waar en schrijf het er allemaal uit. ​​Van boodschappen doen tot een vriend bellen, werk en privé, alles doorelkaar. Nu is het een warboel maar kun je de dingen die de aller grootste prioriteit hebben markeren. Zet deze boven aan een nieuwe 'te doen' lijst en vul de lijst aan steeds op volgorde van uitvoering. Vraag jezelf kritisch af of alles wat je nu genoteerd hebt, ook écht gedaan moet worden om het doel te bereiken. En nog een goeie vraag; Moet je alles zelf doen, of kun je ook dingen uitbesteden? En staan er dingen bij die binnen 2 minuten gedaan zijn? Doe die dan meteen, kun je die alvast afstrepen!

TIP OM MEE TE BEGINNEN

MAAND OVERZICHTEN

Om verschillende projecten langs elkaar te plannen, of projecten een te pakken die langer dan een week vooruit in de tijd liggen kun je de maand overzichten gebruiken. Geef in de maandplanner aan wanneer je een beplaald doel bereikt wilt hebben. Bedenk dan per project welke stappen er aan vooraf gaan om dat doel te bereiken. (je kan dit evt. bij tabblad 'notities' doen) Die losse stappen geef je ook een plek in je maandplanner. Zo krijg je een helder beeld van of iets haalbaar is of niet, en help je jezelf om een doel ook daadwerkelijk te behalen.

maandoverzicht.jpg
te doen.jpg

'TE DOEN' LIJSTEN

Op de 'te doen' lijsten houd je alles wat je wilt/moet doen bij. Je kan al je taken achterelkaar noteren of ze in verschillende categorieën indelen. Bijvoorbeeld werk/privé of per project. Wat jij handig vindt! De taken deel je in op een dag in je weekoverzicht. Zodra je deze een plek hebt gegeven in je weekplanning dan kun je de cirkel voor de taak inkleuren. Zo weet je dat die taak is ingepland. Heb je 'm afgerond? Dan mag je 'm doorstrepen! Komt er iets bij? Vul de lijst aan. Pak per week een nieuwe 'te doen' lijst. Zo houd je het overzichtelijk. Popt er een 'te doen' taak op die voor volgende week is? Schrijf deze dan alvast op de nieuwe 'te doen' lijst. Dan is het uit je hoofd en vergeet je het niet. Volgende week kom je 'm vanzelf tegen.

Aan het eind van de week kijk je naar je 'te doen' lijst. Alles wat nog niet is doorgestreept neem je mee naar de nieuwe 'te doen' lijst voor volgende week. Zijn er dingen die je maar mee blijft nemen? Vraag jezelf dan af of dat punt ook écht gedaan moet worden. En kun je het ook uitbesteden? Of ben je het aan het uitstellen en moet je even doorbijten en het gelijk gaan doen? 

DAG OVERZICHTEN

Soms heb je van die dagen dat de tijd door je vingers glipt. Deze tool helpt je om grip te houden op jouw dag. Je kunt hier jouw afspraken per dag noteren én je kunt jezelf een bepaalde tijd voor een taak geven. Als je ergens een dag de tijd voor hebt, ben je daar vaak ook een dag mee bezig. Zegt iemand: 'Dit is een spoedje, zo snel mogelijk af!' dan kost het je misschien maar een half uur. Door voor jezelf korte deadlines te stellen daag je jezelf uit om extra effectief te werken. Wij doen het zo:

 

Aan de linker kant maak je vooraf een planning. Wees realistisch maar maak het wel uitdagend voor jezelf. Aan de rechterkant kun je gedurende de dag eventuele wijzigingen noteren. Komt er iets tussendoor? Kijk dan naar wat je vooraf had bedacht en hoe je dat zo handig mogelijk kan aanpassen. Misschien schuif je iets door naar morgen of kun je ergens nog wat tijd vanaf snoepen?  

dag overzicht.jpg

WEEK OVERZICHTEN

In de weekoverzichten is er ruimte voor jouw afspraken en concrete 'te doen' puntjes. Wil je bijvoorbeeld meer gaan sporten? Schrijf dan op de dagen dat je wilt gaan 'sporten' en streep deze door als je dit hebt gedaan. Elke keer als je iets mag doorstrepen beloon je jezelf met een lekker gevoel. De 'te doen' puntjes die je achter het tabblad 'te doen' noteert, kun je hier dus ook daadwerkelijk inplannen. Wanneer ga je met dat ene project aan de slag? Waaneer doe je de boodschappen? Zet het hier, en maak het concreet zodat je weet dat wat je wilt doen ook echt in je week planning komt te staan.

week overzicht.jpg

Er is niet maar één manier om te plannen. Ben je geïnspireerd en wil je aan de slag met de jaarplanner? Of ben je benieuwd naar wat we nog meer voor je hebben? 

Heb je nog vragen of zou je graag wat extra advies willen? Neem contact met ons op!

NOTITIE PAGINA'S

Hier kun je al je ideeen, geheugensteuntujes en andere notities kwijt. Ook kun je hier jouw plannen voorbereiden. Zet een streep op je notitieblad en zet onderaan je doel. Bijvoorbeeld 'webshop open'. Bedenk je dan welke stappen er aan vooraf gaan om dit doel te kunnen bereiken  Schrijf deze op. Bedenk je nog een stap? Zet die er dan bij. Vervolgens kun je al die stappen een plek geven in je maand/week/dag planningen. 

notitie pagina.jpg
Vind je het handig om alle tips op papier te hebben tijdens het plannen?
 
Download de gratis printable: 
bottom of page