top of page

DECEMBER STRESS? HOEZO?

Bijgewerkt op: 1 dec. 2020

De maand waar we het meest van zouden moeten genieten. Familie bij elkaar. Gezelligheid. Mooie cadeaus en lekker eten. Maar de tegenhanger van deze gezelligheid is stress. Veel mensen hebben last van decemberstress. Hoe kun je dat voorkomen? We vertellen het je!


Je probeert de december maand onder controle te houden. Het feestmaal op tijd en verbluffend op tafel te krijgen, de opgewonden kinderen op een goede manier door de drukte leiden en voor iedereen een passend mooi, met aandacht uitgezocht cadeau vinden. Zomaar een greep in wat je allemaal bezig kan houden tijdens deze 'gezelligste tijd van het jaar'.


Tijdens de gezelligste tijd van het jaar stellen we hele hoge eisen aan onszelf. We moeten het gezellig hebben. We moeten het lekkerste en mooiste kerst diner op tafel zetten. En voor de kinderen moet het een onvergetelijke herinnering worden.

Jouw decemberstress verlagen begint dus bij jezelf. Als je het voor elkaar krijgt om het moeten om te buigen naar willen dan ben je al een enorme stap vooruit. Vertrouw er op dat, als jij lekker in je vel zit, het ook wel goed zal komen.


Naast deze mentale verandering kun je ook fysieke tools aangrijpen om meer grip op de zaken te krijgen en dus stress te voorkomen. Plannen of een planning maken associëren we vaak liever niet met ons privé leven. Een planning maak je om je werk gedaan te krijgen. Echter een planning maken heeft niet allen te maken met taken uitvoeren maar ook met rust, balans en vrije tijd. Als je overzicht hebt en tijd reserveert voor dingen die je belangrijk vind vergeet je niets en is het uit je hoofd. Ook tijdens je vrije tijd wil je overzicht hebben en dus rust ervaren.


Dus. Sluit het jaar goed af, en daag je zelf uit om het dit jaar eens anders te doen! Pak een stuk papier en schrijf alles op wat er ' op december gebied' in je hoofd zit. Maak er verschillende onderdelen van. (bijvoorbeeld 1. kerstdiner, 2. kerst cadeaus, 3. kerstkaarten enz.) Per onderdeel kun je nu een lijstje maken van wat jouw ideeën hiervoor zijn, en wat je hier voor moet, nee WILT doen. Zo formuleer je voor je zelf heel concreet jouw 'to-do's'. Deze punten kun je nu ergens in je agenda zetten om mee aan de slag te gaan. En hup, het is uit je hoofd. Tijd om van de kerstboom, jouw warme huisje en elkaar te genieten!


13 weergaven0 opmerkingen
bottom of page